Следвайте Гласове в ТелеграмБорислав Бoев, доктор по икономика на ядрената енергетика:

...
Следвайте Гласове в ТелеграмБорислав Бoев, доктор по икономика на ядрената енергетика:
Коментари Харесай

„Мини Марица Изток“ има запаси от над 2 милиарда тона въглища за следващите 70 г.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Борислав Бoев, лекар по стопанска система на нуклеарната енергетика: „ Мини Марица Изток “ има ресурси от над 2 милиарда тона въглища за идващите 70 година

Първо желая да отбележа, че безапелационно поддържам всички енергетици от въглищните райони. Ако тези хора на следващия ден не отидат на работа, стопанската система стопира. Първата част на коментара ми ще бъде експертна.

Колкото пъти и да се повтаря НЕистината, че въглищните централи си отиват по стопански аргументи, това няма по какъв начин да стане истина. Въглищните централи са принудени по командно-административен път, посредством една единствена непазарна мярка и тя се назовава Схема за търговия с въглеродни излъчвания.

Ще стартира малко по-отдалеч, пък който схваща и има предпочитание, самичък ще стигне до изводите. В Решение № Ц-14 от 30.06.2023 година на Комисията за енергийно и водно контролиране по отношение на одобряването на цените в бранш „ Електроенергетика “, считано от 01.07.2023 година, е направена прогноза годишна пазарна цена за базов товар за интервала 01.07.2023 година – 30.06.2024 година с избрана цена в размер на 256 лева./MWh.

По отношение на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД е изчислена цена за електрическата сила в размер на 318,77 лева./MWh. Обърнете внимание обаче, че разноските за въглеродни квоти са в размер на 1 953 793 хиляди лева (или близо два милиарда лева).

Използваната референтна цена на въглеродните излъчвания е 91 евро/тонCO2. При емисионен коефициент 1,3 (което значи, че за производството на един мегаватчас се отделят към 1,3 тона въглероден диоксид), това значи, че за този мегаватчас разноските САМО за излъчвания възлизат на 230 лева./MWh. ТОЕСТ: 72% от цената на електрическата енергия в Топлоелектрическа централа Марица изток 2 са разноски за въглеродни излъчвания.

Ако централата не взе участие в търговията с въглеродни излъчвания, то цената на създаваната от нея електрическа енергия би била към 88-100 лева./MWh.

Припомням, че досега междинната цена за м. септември 2023 година в сегмента „ ден напред “ на БНЕБ е към 196 лева./MWh. Без търговия с въглеродни излъчвания, въглищните Топлоелектрическа централа са безусловно пазарно конкурентни! 

На последващо място, по какъв начин може с лека ръка да подценяваме стратегическата непоклатимост за електроенергийната система, която Топлоелектрическа централа Марица изток 2 предлага? Тази централа обезпечава незаменими систематични услуги, свързани с покриването на главния товар и пълноценно присъединяване в регулирането на честотата на напрежението.

Освен това, Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 е единствената централа в България, която има връзка с трите равнища на напрежение – 110, 220 и 400 kV. Това я прави незаменима за устойчивостта на системата и за подкрепяне на бързото ѝ възобновяване при разпад (или така наречен blackout).

Накрая, само че не на последно място по значение, „ Мини Марица Изток “ има ресурси от над 2096 млн. тона въглища, които по разнообразни оценки могат да обезпечат настоящото ползване за идващите 60-70 години. Това е локален енергиен запас, дублирам локален енергиен запас.

Енергийната сигурност е над Зелената договорка – в случай че не сте го разбрали през последните три години, не знам какво може да ви разсъни, че да го проумеете! Стига с демагогията, стига извършения на гърба на изтормозената енергетика. Вие желаете ли да има енергетика в България или ще доунищожим и дребното, което ни е останало?

Инфо: obektivno.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР